Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że kozie mleko  korzystnie wpływa na zdrowie. Co więcej, jego skład bardzo przypomina  skład mleka ludzkiego.
Gdy jest regularnie spożywane przy anemii z niedoboru żelaza,  pacjenci szybciej pozbywają się niedokrwistości. Dzieje się tak,  ponieważ mleko kozie nasila wykorzystanie żelaza oraz regenerację  hemoglobiny. Oznacza to, że minimalizuje ono niekorzystne interakcje  wapń-żelazo (w zwykłych okolicznościach wapń zmniejsza absorpcję  żelaza). Hiszpanie ustalili też, że zabezpiecza stabilność DNA, nawet w  przypadkach przeciążenia organizmu żelazem w trakcie leczenia anemii  (jony żelaza mogą bowiem katalizować powstawanie wolnych rodników).
Akademicy z Granady odkryli, że tak jak mleko ludzkie, mleko kozie  zawiera mniej odpowiadającej za alergię na mleko krowie alfa-1-kazeiny.  Oznacza to, że jest hipoalergiczne. Mleko kozie zawiera sporo  oligosacharydów, a ich skład jest podobny do składu oligosacharydowego  mleka ludzkiego. Związki te docierają niestrawione do jelita grubego i  działają jak prebiotyki, czyli sprzyjają rozwojowi mikroflory przewodu  pokarmowego.
W porównaniu do mleka krowiego, mleko kozie zawiera mniej laktozy  (ok. 1% lub mniej), dlatego łatwiej je strawić, a osoby z nietolerancją  cukru mlecznego powinny dobrze na nie reagować.
Porównując dalej oba rodzaje mleka, naukowcy z Uniwersytetu w  Granadzie podkreślają, że mleko kozie zwiera więcej niezbędnych kwasów  tłuszczowych: kwasu linolowego i arachidonowego. Oba należą do grupy  kwasów typu omega-6. Ponadto w mleku kozim znajduje się aż 30-35%  średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, gdzie długość łańcucha  węglowego waha się od 6 do 14, a w mleku krowim jest ich zaledwie  15-20%. Te kwasy tłuszczowe stanowią łatwo dostępne, szybkie źródło  energii i nie są magazynowane jako tkanka tłuszczowa. Co ważne, mleko od  kozy zmniejsza ogólny poziom cholesterolu, a także utrzymuje  odpowiednie stężenie trójglicerydów i transaminaz (AspAT i AlAT).
Mleko kozie obfituje w wysoce biodostępne wapń i fosfor. W porównaniu  do mleka krowiego, zawiera więcej selenu i cynku, które wzmacniają  ochronę przed chorobami neurodegeneracyjnymi i działają jak  przeciwutleniacze.
Opracowanie: Anna Błońska
Na podstawie: Universidad de Granada
Źródło: Kopalnia Wiedzy

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz własne zdanie? Umieść komentarz: