Na całym świecie wiele osób wykazuje skłonności do geofagii, czyli  zjadania gleby. W najnowszym numerze „The Quarterly Review of Biology”  opisano szeroko zakrojoną analizę badań na ten temat, która wskazuje, że  takie zachowanie jest korzystne dla zdrowia.  
Z badań wynika bowiem, że geofagia chroni żołądek człowieka przez toksynami, pasożytami i patogenami.
Pierwsze pisemne świadectwo dotyczące ludzkiej geofagii pozostawił nam Hipokrates 
 Od tamtego czasu doniesienia o zjadaniu ziemi, szczególnie przez  dzieci i kobiety w ciąży, nadchodzą z całego świata. Dotychczas jednak  naukowcy nie potrafili wyjaśnić, dlaczego ludzie jedzą ziemię. Istniało  wiele prawdopodobnych teorii: od potrzeby zaspokojenia głodu tam, gdzie  występuje niedobór żywności, po konieczność zapewnienia organizmowi  mikroelementów, których brakuje w diecie. Inna teoria mówiła o ochronie  przed patogenami, pasożytami i toksynami roślinnymi.
Sera Young wraz ze swoim zespołem z Cornell University postanowiła  przyjrzeć się bliżej doniesieniom o geofagii. Utworzono bazę danych, w  której znalazło się 480 doniesień o kulturowo uwarunkowanej geofagii.  Pochodziły one od misjonarzy, lekarzy, podróżników czy antropologów. W  bazie zebrano maksymalnie dużo szczegółów dotyczących warunków w jakich  dochodziło do zjadania ziemi oraz tego, kto poddawał się takim  praktykom.
Uczeni doszli do wniosku, że hipoteza o głodzie jest mało  prawdopodobna, gdyż geofagię notuje się nawet tam, gdzie nie brakuje  żywności. Ponadto, gdy ludzie jedzą ziemię, spożywają tak małe jej  ilości, że nie zaspokoją uczucia głodu.
Hipoteza o składnikach odżywczych też nie wytrzymuje krytyki.  Najczęściej bowiem spożywane są różne typy gliny, które zawierają  niewiele żelaza, cynku czy wapnia. Ponadto, jeśli chodziłoby np. o wapń,  to można by oczekiwać, że geofagia będzie nasilała się w okresie  młodości czy starości, gdy zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest  największe. Nie stwierdzono jednak takiej zależności. Niektórzy  sugerowali, że geofagia ma związek z anemią, ale badania wykazały, ze  ludzie jedli ziemię nawet wówczas, gdy otrzymywali w diecie suplementy  żelaza. Co więcej, niektórzy specjaliści sugerują, że glina w żołądku  może utrudniać przyswajanie, więc nie chodzi tutaj o braki w diecie. 
Zdaniem uczonych z Cornell najbardziej pasuje teoria o ochronie przed  pasożytami, toksynami czy patogenami. Z bazy danych wynika bowiem, że  geofagia najczęściej występuje u kobiet we wczesnych stadiach ciąży oraz  u dzieci. Obie te kategorie są szczególnie wrażliwe na patogeny i  pasożyty. Ponadto z geofagią najczęściej mamy do czynienia w tropikach,  gdzie w żywności występuje bardzo wiele mikroorganizmów. Badania  wykazały również, że ludzie często jedzą ziemię w momencie, gdy mają  problemy z przewodem pokarmowym. Mało prawdopodobne, by problemy te były  wywoływane przez geofagię, gdyż zjadana glina wykopywana jest z pewnej  głębokości, gdzie patogeny i pasożyty raczej nie występują. Glina ta  jest też gotowana przed spożyciem.
Opracowanie: Mariusz Błoński
Na podstawie: California Science & Technology News
Źródło: Kopalnia Wiedzy

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz własne zdanie? Umieść komentarz: