Substytuty tłuszczu wcale nie pomagają schudnąć, a wręcz przeciwnie –  przyczyniają się do wzrostu wagi. „Nasze badanie pokazało, że zastępniki  tłuszczu mogą kolidować ze zdolnością organizmu do regulowania spożycia  pokarmów” – podkreślają naukowcy z Purdue University. Zwykle pokarm o  słodkim lub tłustym smaku oznacza dużą liczbę kalorii i uruchamia cały  ciąg reakcji (ślinienie, wydzielanie hormonów itp.), który może ulec  zaburzeniu w przypadku substytutów tłuszczu.
Zespół dr Susan E. Swithers prowadził eksperymenty na szczurach.  Gryzonie karmiono paszą wysokotłuszczową lub niskotłuszczową. Poza tym  połowie zwierząt z każdej grupy podawano wysokokaloryczne chipsy  Pringles, podczas gdy reszta przez część dni jadła chipsy zwykłe, a  przez część niskokaloryczną wersję Pringles Light, w których  wykorzystuje się olestrę (zastępnik ten ma 0 kalorii i jest całkowicie  niestrawny).
W grupie szczurów na diecie wysokotłuszczowej zwierzęta karmione  oboma rodzajami chipsów zjadały więcej pożywienia, bardziej przybierały  na wadze i wytwarzały więcej tkanki tłuszczowej niż gryzonie jedzące  wyłącznie wysokokaloryczne Pringles. Okazało się również, że otyłe  szczury nie zrzuciły dodatkowych kilogramów nawet po całkowitym  wyeliminowaniu chipsów z menu.
U szczurów z grupy niskotłuszczowej znaczny wzrost wagi nie  następował ani pod wpływem chipsów tłustych, ani light. Gdy jednak część  zwierząt przeniesiono do grupy z dietą wysokotłuszczową, te, które  trafiły do podgrupy ze zmieniającymi się rodzajami chipsów, jadły więcej  i przybierały na wadze bardziej od pobratymców, którzy trafili do  podgrupy raczącej się wyłącznie zwykłymi chipsami Pringles.
„Na podstawie uzyskanych przez nas wyników wygląda, że dieta uboga w  tłuszcz i kalorie może być lepszą strategią zmniejszenia wagi niż  korzystanie z zastępników tłuszczu” – uważa Swithers. Mimo wszystko pani  doktor przestrzega, by zbyt szybko nie przekładać rezultatów z badań na  szczurach na ludzi.
Wcześniej Swithers i Terry L. Davidson przeprowadzili badania na  szczurach, które zademonstrowały, że sacharyna i inne słodziki także  sprzyjają przybieraniu na wadze i wzrostowi otłuszczenia ciała.
Opracowanie: Anna Błońska
Na podstawie: Medical Xpress
Źródło: Kopalnia Wiedzy

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz własne zdanie? Umieść komentarz: