Mleko produkowane przez transgeniczne krowy będzie miało te same bakteriobójcze i wzmacniające system immunologiczny właciwości co mleko ludzkie – zapewniają naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Pekinie.
Ludzkie geny zaimplantowano w krowie embriony, które potem umieszczono w krowich matkach zastępczych. Użyto technologii podobnej do tej, która przyczyniła się do sklonowania owcy Dolly w Szkocji.
Mleko przechodzi obecnie serię badań, ale wszystko wskazuje na to, że nic nie stanie na przeszkodzie w jego masowej sprzedaży Chińczycy sa przekonani, że takie mleko będzie marketingowym sukcesem. Pracownicy uniwersyteckiej obory, gdzie trzymane są transgeniczne krowy piją już takie mleko i uważają że jest znacznie słodsze i smakuje lepiej niż krowie.
Ten sam uniwersytet prowadzi doswiadczenia w celu uzyskania bydła odpornego na chorobę wściekłych krów a także o mięsie, ktore bedzie miało wiecej wartości odżywczych niż w tradycyjnej wołowinie.
Profesor Li Ning, który zarządza projektem uważa, że ewentualne obiekcje natury etycznej sa nie na miejscu.
„Półtora miliarda ludzi na świecie nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Jest naszym obowiązkiem tworzyć wiedzę i technologię a nie powstrzymywać ją. Musimy najpierw nakarmić ludzi zanim weźmiemy pod uwagę ideały i osądy moralne”
Autor: chris miekina
http://nowaatlantyda.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz własne zdanie? Umieść komentarz: