29 sie 2011

Sklepy bez opakowań czyli jak zmniejszyć ilość odpadów

Właściciele sklepów Unpackaged oraz In.gredients wpadli na dosyć nietypowy pomysł ograniczenia ilości odpadów. Produkty oferowane przez sklepy mają być sprzedawane bez opakowań.
Praktycznie każdy sklep oferuje swoim klientom tylko produkty szczelnie opakowane. Jednak sklepy Unpackaged oraz In.gredients stanowią wyjątek. Klienci, chcąc zrobić w nich zakupy, muszą przyjść z własną torbą na zakupy oraz pojemnikami na poszczególne artykuły.

Olejek kolendrowy na zatrucia i lekooporność

Olejek kolendrowy zabija lub przynajmniej ogranicza wzrost wielu groźnych bakterii, w tym metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA od ang. meticillin-resistant Staphylococcus aureus) czy pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Oznacza to, że dodanie olejku do produktów spożywczych może ograniczyć częstość zatruć pokarmowych, o spadku lekooporności nie wspominając.

27 sie 2011

Biopaliwo ze starych gazet

Samochody przyszłości mogą być napędzane paliwem uzyskiwanym ze… starych gazet. Tak przynajmniej twierdzą uczeni z Tulane University, którzy zidentyfikowali nowy szczep bakterii nazwany TU-103. Bakterie te zmieniają stare gazety w butanol, a uczeni wykorzystują w swoich eksperymentach stare numery Times Picauyne.
TU-103 to pierwszy znany szczep bakterii, który tworzy butanol wprost z celulozy. „Celuloza obecna w zielonych roślinach to najobficiej występujący materiał organicznych. Wielu marzy o tym, by nauczyć się zmieniać ją w butanol. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na wysypiska trafiają co najmniej 323 miliony ton materiałów zawierających celulozę” – moówi Harshad Velankar, badacz zatrudniony w laboratorium Davida Mullina.

Wiesz, co jesz?!

Znany krytyk kulinarny Robin Goldstein podał 18 osobom jedzenie dla psów oraz cztery różne rodzaje pochodzących z supermarketu konserw. Poprosił uczestników badania, by wybrali próbkę, która jest jedzeniem dla zwierząt. Udało się to zaledwie trzem. Dziwne? Nie, gdy zerknie się na wyniki badań jakości pożywienia na sklepowych półkach.

Gdzie się podziały polskie owoce?

Czy ja wymagam aż tak wiele? Ja chciałem tylko zjeść jabłko, gruszkę, coś polskiego. Co z tego wniknęło? Sami zobaczcie.
Odwiedziłem jakiś czas temu tzw. „sklepy dla biedoty”. Jaki miałem w tym cel? Powiedziałbym – czysto konsumpcyjny, nabrałem ochoty na pyszne jabłuszka, pachnące gruszeczki, lśniące śliwki, aromatyczne maliny, jagody… cokolwiek, byle polskie.

26 sie 2011

Dwight Eisenhower, pierwszy celebryta kardiologii


Za namową lekarzy-zwolenników wegetarianizmu, chorujący od wielu lat na serce Bill Clinton postanowił niedawno przejść na (prawie) weganizm. Nowa dieta, pozbawiona jaj, nabiału, mięsa i ze śladową ilością tłuszczów, ma pomóc byłemu prezydentowi utrzymać właściwą wagę ciała i zapobiec postępowi choroby wieńcowej. Bez względu na to, czy wybór tej drogi jest słuszny czy nie, przypomnijmy, że nie jest to pierwszy prezydent w historii USA, którym posługuje się establishment medyczny dla promocji swojej profesji, podnoszenia „świadomości społecznej” na temat  różnych „zagrożeń zdrowotnych”, oraz umasowienia określonych terapii. Na przykład w latach 50-tych XX w. powstająca dopiero specjalizacja kardiologiczna posłużyła się w podobny sposób ówczesnym prezydentem USA, Dwightem Eisenhowerem, który zachorował na serce. Lekarze przekonali go, że przyczyną jego choroby jest „zbyt tłusta dieta” i „wysoki poziom cholesterolu”, który stał się niemal obsesją prezydenta. Co prawda, mimo ścisłej opieki kardiologicznej prezydent na serce zmarł, to jednak nieświadomie przysłużył się nie tylko podniesieniu rangi kardiologii, ale także popularyzacji rodzącej się wówczas hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej.

23 sie 2011

Firmy reklamowe szpiegują internautów

Szpiegowanie w sieci to proceder znany i obecny od początku istnienia cyberprzestrzeni. Internauci kojarzą go przede wszystkim z hakerami, a także państwowymi specsłużbami, które chętnie zaglądają do danych obecnych na naszych komputerach. Grup trudniących się tym procederem jest jednak o wiele więcej.

Nanotechnologia w żywności

Jeśli ktoś kilka lat temu był zaniepokojony zagrożeniem zdrowia przez majstrowanie w genach nasion i żywności, z pewnością dozna szoku z powodu nanotechnologii przenikającej do środowiska w żywności i środkach czystości oraz w rozpylanych pestycydach.

21 sie 2011

Boraks (Borax) – ekologiczne sprzątanie

Przedstawiam Państwu doskonałe – bo ekologiczne i tanie – sposoby na wykorzystanie boraksu w domu i nie tylko… Jest to uporządkowany zbiór wszystkich dostępnych przepisów. Czteroboran sodowy zwany Boraksem jest związkiem boru, występującym w przyrodzie w postaci minerału tinkalu ( boraksu rodzimego). Boraks używany jest jako ekologiczny środek czyszczący o bardzo dużym spektrum zastosowań.

Himalaje – tam gdzie niebo spotyka się z ziemią

Na sam dźwięk słowa Himalaje wielu ludziom wyskakuje gęsia skórka, a przed oczami stają śnieżyce i lawiny na K2, pięćdziesięciokilogramowe plecaki czy czarne od odmrożeń dłonie i stopy. I rzeczywiście, najwyższe góry świata to rejon, który zdobywają najdzielniejsi z dzielnych – do tej pory tylko (a może aż) 22 osoby postawiły swe stopy na 14 najwyższych szczytach świata.

Suszone śliwki zwiększają gęstość kości

Jedzenie suszonych śliwek zapobiega złamaniom kości i osteoporozie.
„W czasie mojej kariery naukowej testowałem liczne suszone owoce, w tym figi, daktyle, truskawki i rodzynki, ale żadne nie zbliżyły się nawet do tego, jak suszone śliwki wpływają na gęstość kości” – twierdzi prof. Bahram H. Arjmandi z Uniwersytetu Stanowego Florydy.

17 sie 2011

Napromieniowywanie żywności

Jak dotąd nie udowodniono, że napromieniowywana żywność jest zdrowa. Dlatego powinniśmy być bardzo ostrożni wobec deklaracji agend ONZ, ekspertów ds. zdrowia oraz międzynarodowych korporacji twierdzących, że nie powinniśmy się jej obawiać.


CO TAM MAMY W JADŁOSPISIE?
Na śniadanie dostarczane przez New World Order Food Company w roku 2005 będziemy mieli w pierwszej kolejności miskę Perkie Pops – przesłodzone „świeże” płatki z kartonowego pudełka. Jego główne składniki to genetycznie modyfikowana kukurydza, pszenica i ryż z dodatkiem kilku chemikaliów, które mają powstrzymać utlenianie tłuszczów. Telewizyjna reklama utrzymuje, że Perkie Pops jest naprawdę najlepszym śniadaniem, ponieważ pudełko przyozdobione jest znakiem Radura – międzynarodowym symbolem napromieniowywanej żywności.

8,7 mln Polaków żyje w biedzie

W nędzy żyje 2,2 mln Polaków. Kolejnych 6,5 mln żyje w niedostatku – podał GUS. 8,7 mln Polaków nie ma zapewnionego minimum pozwalającego na skromne życie – jedzenie i utrzymanie małego mieszkania. Instytut Pracy i Spraw Socjalnych oszacował tę kwotę na 466 zł na osobę lub 1257 zł dla czteroosobowej rodziny miesięcznie.

Fukushima – jest coraz gorzej

JAPONIA. Pięć miesięcy po tym, jak doszło w Japonii do jednej z największych katastrof nuklearnych, zamiast być lepiej, okazuje się że jest źle, a właściwie jeszcze gorzej!

Junichi Matsumoto przekazał prasie oświadczenie, że przewidywane na październik-styczeń doprowadzenie elektrowni do stanu „zimnego wyłączenia” zostaje przesunięte o czas nieokreślony. Zawodzi system adsorpcji cezu który po raz kolejny został wymieniony. Źle współdziałają urządzenie dekontaminacji przepływowej AREVA i stacjonarny instrument „Sarry” Toshiby oraz sterowanie dekontaminacją firmy Kurion (USA). Ta ostatnia forsuje uzupełnienie systemu swoimi komponentami i wyeliminowanie rywali. Efekt jest taki, że do 9 sierpnia oczyszczono 42 000 ton wody a zalega piwnice jeszcze 120 000 ton bardziej zanieczyszczonej. Plan zakładał 200 000 ton do końca roku, co jest nieosiągalne.

15 sie 2011

Dlaczego jesz to, co jesz.

Nie od dziś pojawia się podejrzenie, że szeroko pojęta problematyka „zdrowego odżywiania” wykracza poza zagadnienia związane z obiektywną medycyną, dietetyką i w ogóle zdrowiem człowieka. Wynika ono z tego, że współczesna nauka, w tym dietetyka, zbyt często wikłana jest w różne pozanaukowe konteksty i układy (polityczne, ideologiczne, gospodarcze). Mając to na uwadze, przyjrzyjmy się tym razem interesującemu zestawieniu pokarmów, które otrzymują najwięcej dotacji od rządu federalnego w USA w ramach amerykańskiej polityki rolnej. Ich listę opublikował magazyn „The Atlantic” w artykule pt. „The 9 Foods the U.S. Government Is Paying You to Eat” (pl. „9 pokarmów, za jedzenie których płaci Ci rząd USA”). Okazuje się, że duża część subsydiowanych pokarmów wchodzi jednocześnie w skład tzw. „piramidy zdrowego żywienia”. Ta zbieżność nasuwa wątpliwości, czy aby znalazły się w niej jedynie z powodu ich „prozdrowotnych” właściwości.


14 sie 2011

Soda oczyszczona – ekologiczne sprzątanie


Przedstawiam Państwu doskonałe – bo ekologiczne i tanie – sposoby na wykorzystanie sody oczyszczonej w domu i nie tylko…

O tym, że soda oczyszczona dodana do ciasta ma właściwości spulchniające, doskonale czyści fugi i pomaga na zgagę, wie nawet niezbyt perfekcyjna pani domu. Tymczasem niewiele osób zna wiele innych zastosowań sody.
Sprawdza się w kuchni – zmiękcza wodę, usuwa z dłoni i desek do krojenia zapach czosnku i cebuli, czyści wszystkie kuchenne sprzęty, usuwa z lodówki brzydkie zapachy, zapobiega rdzewieniu, gasi tłuszcz…
W łazience zastępuje wybielacz do prania, jest zamiennikiem talku, nadaje się do szorowania armatury…

13 sie 2011

Siemię chroni przed promieniowaniem

Dieta uwzględniająca siemię lniane zabezpiecza zdrowe tkanki i narządy przed szkodliwym wpływem promieniowania (BMC Cancer). Naukowcy ze Szkoły Medycznej University of Pennsylvania prowadzili eksperymenty na myszach. Zauważyli, że dodatek siemienia w paszy nie tylko chroni tkankę płuc jeszcze przed wystawieniem na oddziaływanie promieniowania, ale i znacznie ogranicza uszkodzenia powstające po napromienieniu.

9 sie 2011

Sztuczne serce na zawsze

40-letni Matthew Green, śmiertelnie chory z powodu niewydolności obu komór serca jest pierwszym Brytyjczykiem, któremu wszczepiono sztuczne serce - pisze agencja Press Association.

Operacja dotychczas przeprowadzona z powodzeniem tylko w USA i w Niemczech może z czasem być stosowana w okresie oczekiwania pacjenta na organ do przeszczepu.

Woda na Marsie - to potwierdzone doniesienia NASA!

Naukowcy z NASA przedstawili nowe, przekonujące dowody na to, że po powierzchni Marsa może okresowo płynąć słona woda.

Nowe zdjęcia powierzchni Czerwonej Planety, wykonane w wysokiej rozdzielczości przez orbiter okrążający Marsa, ukazują okresowe, powtarzające się regularnie zmiany na powierzchni. "Do tej pory najlepszym wytłumaczeniem tego zjawiska jest obecność słonej, płynącej wody" - powiedział Alfred McEwen z University of Arizona, główny autor raportu opublikowanego w magazynie "Science"

Koniec ze szpecącymi bliznami

Polimeryzujący w zielonym świetle półsyntetyczny materiał kompozytowy pozwala na wypełnienie tkanek półpłynnym implantem, który po oświetleniu tworzy trójwymiarową przestrzenną strukturę podtrzymującą wzrastające na niej tkanki. Materiał ten może w przyszłości być używany do rekonstrukcji oszpeconych bliznami twarzy czy innych części ciała - informuje "Science Translational Medicine".

Sensacyjne odkrycie w Jerozolimie

W starożytnym tunelu kanalizacyjnym w Jerozolimie izraelscy archeolodzy znaleźli rzymski miecz, monety, garnki i lampki oliwne, pozostawione tam przed dwoma tysiącami lat - poinformował w poniedziałek izraelski Urząd ds. Zabytków Starożytnych.

- Znaleźliśmy wiele przedmiotów, których obecność łączymy z ukrywającymi się tu niegdyś powstańcami, jak np. lampki oliwne lub garnki - powiedział archeolog z Urzędu ds. Zabytków Starożytnych, Eli Szukron.

6 sie 2011

Insulinowa teoria otyłości w pigułce

Jak wiadomo naszym czytelnikom, w naukach o żywieniu konkurują ze sobą dwa paradygmaty otyłości.  Z jednej strony mamy panujące wyjaśnienie energetyczne, w ramach którego otyłości powstaje wtedy, kiedy ludzie jedzą więcej kalorii niż spalają, bez względu na rodzaj spożywanych kalorii (teoria bilansu kalorycznego). Z drugiej strony mamy wyjaśnienie hormonalne, znane np. jako „hipoteza węglowodanowa” lub „teoria insulinowa”. Zgodnie z nią, otyłość jest skutkiem nadmiaru insuliny w organizmie, wywołanego wysokim spożyciem węglowodanów. Kaloryczność spożywanych pokarmów nie ma przy tym znaczenia. Jak zauważyliście, wielokrotnie wracamy na Nowej Debacie do tej problematyki. To dlatego, że zbyt często rzuca się w oczy całkowite niezrozumienie „hipotezy insulinowej”,  wyrażane nie tylko przez tzw. laików, ale również przez specjalistów. Temat jest ważki, więc wróćmy do niego ponownie. Przy okazji recenzowania książki G Taubesa pt Why We Get Fat (pl. Dlaczego tyjemy) w przystępny sposób „hipotezę węglowodanową” przybliżył swoim czytelnikom Michael Eades – lekarz, blogger, autor książki pt. Protein Power Zacytujmy obszerne fragmenty jego tekstu, który naszym zdaniem rozjaśnia istotę „teorii insulinowej”, będącej dla osób otyłych alternatywą wobec przymusu ciągłego i często nieskutecznego „zarządzania kaloriami”.

3 sie 2011

Kryształowe jaskinie Naica

To niezwykłe miejsce odkryło dwóch górników, którzy szukając ołowiu znaleźli jaskinię pełną kryształowych słupów, przekraczających niekiedy 10 m długości. Jaskinia znajduje się w Meksyku w miejscu zwanym Naica.

Ceny prądu wzrosną o 33%

Jak podaje „Rzeczpospolita” za dwa lata będziemy płacili za energię elektryczną co najmniej o jedną trzecią więcej niż teraz. Za wzrost cen energii elektrycznej będzie odpowiadać konieczność wykupywania uprawnień do emisji dwutlenku węgla przez elektrownie.

1 sie 2011

Chemia z plastikowych opakowań wpływa na zniewieszczenie mężczyzn.

Nauka i technologia

Samce myszy, którzy jako szczenięta byli narażeni na działanie BPA, składnika chemicznego znajdującego się opakowaniach żywności, puszkach i plastikowych pojemnikach, zachowują się  bardziej jak samice i są postrzegani jako mniej pożądani partnerzy, wykazały badania przeprowadzone w USA.

Odkrycie to pokazuje wpływ BPA lub Bisfenolu A, jaki może on mieć na rozwój człowieka i jego zachowanie, napisano w opublikowanym badaniu w Proceedings of the National Academy of Sciences.
"W naszym badaniu narażone na kontakt z BPA myszy wyglądają normalnie, nie dzieje się z nimi oczywiście nic złego. Jednak są one wyraźnie różne ", powiedział główny autor Cheryl Rosenfeld z Uniwersytetu Missouri.