29 cze 2011

Ciemna strona szczepionek: Czego nie zawarto w ulotkach informacyjnych?

Zdecydowana większość naukowców, lekarzy, pielęgniarek oraz reprezentantów całej służby zdrowia wierzy, że składniki szczepionki zostały poddane kompleksowym badaniom, zarówno pojedynczo jak i wspólnie (jako zespół składników oddziaływujących na siebie). Uważają oni, iż udowodniono bezpieczeństwo szczepionek oraz ich efektywność. Społeczeństwo wierzy, że te szczepionki, w przeciwieństwie do innych, są sterylnym rozwiązaniem, wolnym od niepożądanych substancji trujących nie zawartych na liście, w ulotce zamieszczonej przez producenta. Kiedy pediatra aplikuje szczepionkę w mięsień dziecka, rodzice w zupełności wierzą, że będzie to działało jak futerał ochronny. Innymi słowy chcemy wierzyć, że szczepionki gwarantują nam idealne warunki dla bezpieczeństwa naszych dzieci oraz nas samych. Nasze śledztwo doskonale pokazuje, że zdecydowana większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie rzeczywiście są składniki szczepionek: składniki aktywne (opisane na ulotce informacyjnej), składniki łączące, i te najważniejsze, ukryte składniki.

Szczepienia – czyżby największa pomyłka medycyny XX wieku?

Na podst. raportu Alana Philipsa opracował dr n. med. Jerzy Jaśkowski

Po ukazaniu się przed 3 miesiącami po raz pierwszy poniższego artykułu otrzymaliśmy całą masę zapytań i próśb o powtórzenie. W minionym okresie skontaktowaliśmy się z Instytutem Epidemiologii z Wiednia, z którego otrzymaliśmy kolejne dane podważające sens przymusowych szczepień całych populacji ludzkich. Jednocześnie pojawiły się liczne głosy protestu osób, o których możemy powiedzieć, że są zainteresowane pozamerytorycznie dalszym zwiększaniem liczby przymusowych szczepień, przeciwko publikacji tego rodzaju prac.
Uważamy, że każdy jest kowalem swego losu i ma prawo do rzetelnej informacji. Musi mieć też prawo wyboru. Szczególnie jest to ważne gdy o postępowaniu decyduje moda. Nie należy zapominać, że nie tak dawno w skali historycznej, lekarze w majestacie prawa stosowali przez prawie dwieście lat wszystkim pacjentom lewatywy jako najlepszy środek leczniczy a inni lekarze, także w majestacie oficjalnej medycyny przez około 150 lat (a więc 6 pokoleń) upuszczali wszystkim krew, bez względu na chorobę pacjenta.

28 cze 2011

Kilka uwag o przetworzonej żywności

Pozbawianie odżywczej wartości – w ten sposób nazwać można proces rafinacji takich produktów jak ryż, mąka, czy burak i trzcina cukrowa. Proces ten, nazywany również oczyszczaniem, całkowicie lub w znacznym stopniu eliminuje z wyżej wymienionych pokarmów niezbędne dla zdrowia człowieka witaminy, minerały i enzymy, zostawiając w nich puste kalorie. Jak pokazała historia, wysokie spożycie rafinowanej, bezwartościowej żywności okazało się przyczyną różnych schorzeń związanych z niedoborami substancji odżywczych. Nawiązując do przeszłości, przyjrzyjmy się skutkom dla zdrowia, jakie może mieć spożycie niektórych przetworzonych pokarmów, pamiętając, że były one przez wiele ostatnich lat rekomendowane jako podstawa zdrowej, zbilansowanej diety.

Kosmetyki z ludzkich płodów...

Szwajcarska firma kosmetyczna Neocutis (łac. – nowa skóra) kilka lat temu wprowadziła nową linię preparatów do pielęgnacji skóry. Koncern reklamuje na swojej stronie kosmetyki, które dzięki nowej formule są w stanie przywrócić skórze młodzieńczy wygląd. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt, że w procesie produkcji kosmetyków zostały użyte komórki pozyskane z ciała dziecka zabitego w wyniku aborcji.

25 cze 2011

Eugenika – plany elit ws. globalnej eksterminacji

Wywiad z dr Websterem Tarpley, historykiem, ekonomistą, znawcą problematyki międzynarodowej, zwłaszcza geopolityki, finansów i spraw bliskowschodnich. Materiał wzorem filmu Grzegorza Brauna kontynuuje temat Eugeniki, rozszerza wiedzę o niej ukazując jak najbardziej współczesne oblicze tej potwornej idei i zagrożenia wynikające z kontynuowania tej nieludzkiej praktyki na najwyższych szczeblach polityki światowej.
W telewizyjnym wywiadzie Dr Tarpley przypomina dorobek twórczy John P. Holdren, obecnego doradcy naukowego Białego Domu. Wywiad odkrywa prawdziwe oblicze planów naukowych i politycznych elit, na szeroką skalę zaplanowanego ograniczenia liczebności ludzi, ze światowym rządem panującym ponad wszystkimi.

23 cze 2011

Zastępniki tłuszczu sprzyjają tyciu

Substytuty tłuszczu wcale nie pomagają schudnąć, a wręcz przeciwnie – przyczyniają się do wzrostu wagi. „Nasze badanie pokazało, że zastępniki tłuszczu mogą kolidować ze zdolnością organizmu do regulowania spożycia pokarmów” – podkreślają naukowcy z Purdue University. Zwykle pokarm o słodkim lub tłustym smaku oznacza dużą liczbę kalorii i uruchamia cały ciąg reakcji (ślinienie, wydzielanie hormonów itp.), który może ulec zaburzeniu w przypadku substytutów tłuszczu.

17 cze 2011

Voyager 1 lada chwila opuści Układ Słoneczny

Naukowcy, którzy ponownie przeanalizowali dane uzyskane z sond Voyager i Cassini doszli do wniosku, że Voyager 1 może w każdej chwili przekroczyć granicę dzielącą Układ Słoneczny od przestrzeni międzygwiezdnej. Sonda opuści Układ szybciej, niż początkowo przewidywano.
Jeszcze w grudniu ubiegłego roku informowano, że Tom Krimigis i jego zespół odpowiedzialny za instrumenty Voyagera badające niskoenergetyczne cząstki oraz za znajdujący się na Cassini instrument badający magnetosferę, przewidywali, iż Voyager 1 opuści Układ Słoneczny za około 4 lata.

Kradzież w świetle prawa - "Płacimy dużo więcej niż Amerykanie"

Rzeczywista stopa opodatkowania przeciętnego pracownika zatrudnionego na podstawie umowy o pracę wynosi 52 proc. Z czego płaca jest obciążona 39,5 proc. podatkiem dochodowym i składkami, reszta to VAT, akcyza i inne opłaty na rzecz państwa – donosi bankier.pl.
W efekcie, osoba o przeciętnych zarobkach oddaje państwu ok. 23,8 tys. zł. W tak zarabiającym małżeństwie państwo odbiera całą pensję jednego z małżonków.

14 cze 2011

Czy spożycie soli wywołuje nadciśnienie?

Nadciśnienie tętnicze zalicza się do najbardziej powszechnych chorób cywilizacyjnych. Chociaż przyczyny tego schorzenia pozostają niewyjaśnione, współczesna medycyna i dietetyka zwyczajowo wiąże występowanie nadciśnienia w rozwiniętych państwach z wysokim spożyciem soli. Z tego względu niektórzy proponują nawet, by solniczki zniknęły z naszych stołów na dobre. Ale czy słusznie? Czy hipoteza, że wysokie spożycie soli skutkuje podwyższonym ciśnieniem krwi, znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych? Przyjrzyjmy się materiałom, które poddają w wątpliwość zasadność hipotezy łączącej nadciśnienie ze spożyciem soli. Przytoczmy również kilka alternatywnych wyjaśnień tego schorzenia znanych w środowisku naukowym

Starchild – przybysz z obcej planety?

Czaszka Starchild na pierwszy rzut oka przypomina ludzką, lecz po bliższej analizie okazuje się ze ma wiele cech, które nie tylko nie są ludzkie, ale także nie przypominają żadne inne ziemskie stworzenie. Znaleziono ją w Meksyku, w tunelu kopalni miedzi w 1930 r. To stało się przyczyną powstania Projektu Starchild, którego celem jest znalezienie odpowiedzi czym tak naprawdę jest i do kogo należała ta czaszka.

13 cze 2011

Mit „zbilansowanej” diety

W opinii publicznej pokutuje mit, że dieta bogata w mięso, ale uboga w pokarmy roślinne prowadzi do niedoborów różnych substancji odżywczych. W związku z tym uważa się, że „zdrowa”, dobrze zbilansowana dieta musi zawierać białka, tzw. zdrowe tłuszcze i koniecznie węglowodany. Jak pisze Gary Taubes w książce Good Calories Bad Calories, bezwzględny wymóg spożywania węglowodanów wywodzi się z błędnego mniemania, iż mózg oraz centralny układ nerwowy wymaga dla prawidłowego funkcjonowania glukozy pozyskiwanej ze spożywanych pokarmów. Dodatkowo dominuje pogląd, że owoce i warzywa – czyli pokarmy węglowodanowe – są niezbędne, aby zapobiegać chorobom spowodowanym niedoborami witamin i minerałów. Warto przyjrzeć się bliżej tym opiniom, tym bardziej że są rozpowszechniane, podobnie jak wiele innych mitów, jako naukowo udowodnione fakty.

Ciemna strona picia kawy

Jako miłośnikom „małej czarnej” rzuciło nam się ostatnio w oczy kilka artykułów poświęconych temu, w jaki sposób kawa, a ściślej zwarta w niej kofeina, wpływa na organizm człowieka. Niestety teksty te przedstawiają nasz ulubiony napój w świetle gorszym, niż byśmy sobie tego życzyli. Wbrew upowszechnionym opiniom sugerują one bowiem, że picie kawy sprzyja różnym problemom zdrowotnym i może prowadzić do cukrzycy. Będąc zdeklarowanymi „kawoszami” dużo chętniej czytaliśmy o tym, że kawa nie tylko poprawia koncentrację, usprawnia pamięć i dostarcza antyoksydantów , ale także zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, nowotwór oraz właśnie cukrzycę. Jako że Nowa Debata nie unika tematów kłopotliwych, nawet jeśli są niemiłe jej autorom, przyjrzyjmy się poniżej niektórym opiniom, które odbierają nam nieco przyjemności z rytualnego już picia porannej kawy, pysznej bo okraszonej tłustą śmietanką.

12 cze 2011

Google Earth pozwoli eksplorować głębie oceanów

Dzięki nowej usłudze Google możemy z poziomu własnego - suchego pokoju podziwiać prawdziwe głębiny ziemskich oceanów.

Dlaczego palacze są zwykle szczuplejsi?

Badanie grupy naukowców odpowiadają na pytanie: dlaczego palacze są z reguły szczuplejsi aniżeli osoby niepalące?

Odpowiedz wydaje się oczywista - z powodu zawartej w papierosach nikotyny. Nikotyna oddziałując na mózg tłumi apetyt palaczy. Badania wykazały mechanizm jaki za to odpowiada. Z działaniem tym naukowcy wiążą spore nadzieje w dziedzinie zwalczania otyłości.

10 cze 2011

Opowieść o Wodzie Butelkowanej

Na pewno znacie już Opowieść o Rzeczach. Annie Leonard i jej zespół przygotowali też inne filmy z tej serii. Rozpoczęliśmy ich tłumaczenie. Dzisiaj prezentujemy "Opowieść O Wodzie Butelkowanej"
Ten krótki film pokazuje, jak sztucznie stworzony popyt wciska nam coś, czego nie potrzebujemy i niszczy to, czego potrzebujemy najbardziej.
To opowieść o ataku firm produkujących wodę w butelkach na dobrą opinię wody w kranach, a także uwodzeniu z pomocą pięknych wizerunków czystych gór, ukrywających za sobą góry plastikowych śmieci.
Ostrzeżenie: po obejrzeniu tego filmu przestaniesz kupować wodę w jednorazowych butelkach, jeśli więc jesteś ich fanem, obejrzenie tego filmu grozi utratą tej iluzji.

Hybrydy - ekologiczna hipokryzja

Ekologiczny samochód to taki, który nie emituje szkodliwych substancji do atmosfery, a jego produkcja oparta jest na naturalnych źródłach energii. Żadna hybryda nie spełnia tych warunków. 
Ekologia jest w modzie i stanowi produkt, na którym wielkie koncerny chcą zarabiać pieniądze. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby konsumenci świadomie dbali o środowisko, a nie byli „ekologicznymi hipokrytami”. To co „zielone” nie zawsze jest tak przyjazne środowisku, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.

Chiny największym konsumentem energii na świecie

Chiny stały się w 2010 r. największym konsumentem energii na świecie, po raz pierwszy wyprzedzając pod tym względem Stany Zjednoczone - wynika z dorocznego raportu na temat zużycia energii opublikowanego w środę przez brytyjski koncern BP.
Rok 2010 był też rokiem największego wzrostu konsumpcji energii na świecie od 1973 r. - dzięki powrotowi koniunktury po recesji spowodowanej kryzysem finansowym wyniósł on aż 5,6 proc.

Całun Turyński – nowa teoria

Włoski historyk, Luciano Buso na podstawie wnikliwej analizy Całunu Turyńskiego odrzucił wszystkie dotychczasowe teorie na temat jego pochodzenia i stwierdził, że posiada dowody na to, iż autorem całunu jest wczesnorenesansowy artysta włoski – Giotto di Bondone. Luciano Buso utrzymuje, że odnalazł podpis artysty a także tajemniczy numer „15″.

Wstrząsające rewelacje szwajcarskiego bankiera. Wywiad przeprowadzony w Moskwie 30.05.2011

- Czy możesz powiedzieć coś o twojej pracy w szwajcarskim systemie bankowym?
- Przez wiele lat pracowałem w szwajcarskich bankach. Zostałem mianowany jako jeden z wysokich rangą dyrektorów jednego z największych banków szwajcarskich. W pracy byłem zaangażowany w płatnościach, w bezpośrednich wypłatach w gotówce człowiekowi, który zabił prezydenta obcego państwa. Byłem na spotkaniu, na którym podjęto decyzję wypłaty gotówki mordercy. To dało mi straszny ból głowy i niepokoiło moje sumienie. To nie był jedyny przypadek, który był naprawdę zły, ale był najgorszy.

Satelita potwierdził ogólną teorię względności

Należąca do NASA sonda Gravity Probe B (GP-B) potwierdziła dwa główne wnioski wynikające z ogólnej teorii względności. Zadaniem GP-B jest właśnie sprawdzenie teorii Einsteina.
Sonda wyposażona jest w cztery niezwykle precyzyjne żyroskopy, których zadaniem jest zbadanie występowania tzw. efektu geodetycznego, czyli zakrzywienia przestrzeni i czasu w obecności Ziemi oraz zakrzywienia przestrzeni i czasu wokół obracającej się Ziemi.

Tania i prosta metoda pozyskiwania wodoru z wody

Naukowcy z australijskiego Monash University we współpracy z uczonymi z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wpadli na trop odkrycia, które może pozwolić na opracowanie taniego i prostego sposobu rozkładu wody na tlen i wodór. To pozwoliłoby na pozyskiwanie wodoru i wykorzystywanie go jako paliwa.

Nowe badania potwierdzają rolę ciemnej energii

NASA przez pięć lat badała 200 000 galaktyk i zdobyła jeden z najbardziej przekonujących dowodów na poparcie tezy, że to ciemna energia powoduje, iż wszechświat rozszerza się coraz szybciej. Podczas badań prowadzonych za pomocą Galaxy Evolution Explorera oraz Anglo-Australian Telescope uczeni „zajrzeli” 7 miliardów lat wstecz.

Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca tylko my ludzie - Dr med. Matthias Rath

Niniejsza książka dokumentuje pionierskie odkrycia medyczne, eliminujące zawały serca, udary mózgu, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, arytmię oraz inne choroby cywilizacyjne.

Dr med. Matthias Rath, znany na arenie międzynarodowej naukowiec i lekarz, dokonał przełomu w badaniach komórkowych nad witaminami. Przełom ten pozwala uratować miliony istnień ludzkich i pokonać największego, współczesnego wroga - śmierć z powodu chorób serca.

Czytaj dalej aby pobrać tę darmową książkę !

Ludzkie mleko GMO

Chińscy naukowcy (?) zmodyfikowali genetycznie krowy w taki sposób, że będą one w stanie dawać… ludzkie mleko (!!!). Chińczycy zamierzają wprowadzić takie mleko do sprzedaży w supermarketach już za 3 lata.
 
Mleko produkowane przez transgeniczne krowy będzie miało te same bakteriobójcze i wzmacniające system immunologiczny właciwości co mleko ludzkie – zapewniają naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Pekinie.
Ludzkie geny zaimplantowano w krowie embriony, które potem umieszczono w krowich matkach zastępczych. Użyto technologii podobnej do tej, która przyczyniła się do sklonowania owcy Dolly w Szkocji.

Harvey Bigelsen – lekarz biologiczny

Dr Harvey Bigelsen jest weteranem wojny w Wietnamie, gdzie był chirurgiem zajmującym się najbardziej traumatycznymi przypadkami wśród żołnierzy. To tam zrozumiał jakie znaczenie dla zdrowia człowieka ma jego krew i zostawione na ciele blizny. Sam siebie nazywa lekarzem biologicznym, co odróżnia go od tradycyjnego a także alternatywnego lekarza. Różnica leży oczywiście w podejściu do leczenia ludzkich dolegliwości. Kiedy tradycyjny lekarz zobaczy spadający z drzewa liść będzie on starał się przyszyć go z powrotem szpikując go przy okazji farmaceutykami, które maja za zadanie uleczyć chorobę. Lekarz alternatywny także przyszyje taki liść do gałęzi a zamiast lekarstw zacznie podawać naturalne środki, wierząc że uzdrowią one liść. Lekarz biologiczny natomiast będzie starał się zrozumieć przyczynę choroby drzewa w glebie na której ono rośnie. Lecząc glebę leczy jednocześnie drzewo i zapobiega spadaniu kolejnych liści, przedłużając tym samym drzewu życie. Harvey Bigelsen prowadzi swoją praktykę lekarską w Arizonie.

Upada amerykański mit o szkodliwości tłuszczu

W ciągu ostatniego roku zaistniała rewolucja w postrzeganiu tłuszczów jako ogniwa wiodącego do poważnych schorzeń. Badania naukowe dowodzące nieszkodliwość tłuszczu i cholesterolu – a nawet pożyteczność – wyrastają jak grzyby po deszczu.

W marcu ubiegłego roku, czterech naukowców przeanalizowało 48 badań naukowych oraz prześledziło historię zdrowia 347,747 pacjentów. Szukali oni dowodów na powiązanie spożycia tłuszczów nasyconych z udarem mózgu, chorobami serca oraz układu krążenia. W swojej publikacji w piśmie naukowym The American Journal of Clinical Nutrition, stwierdzają oni jasno „że nie ma znaczących dowodów na twierdzenie, że diety bogate w tłuszcze nasycone są związane ze zwiększonym ryzykiem udaru lub chorób krążenia”.

Cholesterol zwiększa masę mięśniową

Medycyna wytacza ciężkie działa przeciwko tzw. złemu cholesterolowi LDL, tymczasem okazuje się, że jest on niezbędny do budowania masy mięśniowej, a znaczne obniżenie poziomu tej lipoproteiny w organizmie może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet śmierci (Journal of Gerontology).
Naukowcy z Texas A&M University zgromadzili dane dotyczące osób w wieku od 60 do 69 lat. Wszystkie były ogólnie zdrowe, ale nieaktywne fizycznie. W trakcie eksperymentów okazało się, że ochotnicy, którzy po dość wyczerpujących treningach w największym stopniu zwiększyli masę mięśniową, mieli też najwyższe stężenie cholesterolu LDL.

Dieta obniża temperaturę ciała

STANY ZJEDNOCZONE. Uzyskano kolejne dowody na poparcie teorii, że przyjmowanie mniejszej ilości kalorii przedłuża życie. Uczeni z Washington University School of Medicine informują na łamach pisma Aging, że osoby jedzące mniej mają niższą temperaturę ciała. Zgadza się to z wcześniejszymi obserwacjami poczynionymi na myszach i szczurach. Mniej jedzące zwierzęta miały niższą temperaturę i żyły znacząco dłużej od zwierząt karmionych zwykłą dietą.

Mleko kozie – kolejny produkt funkcjonalny

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że kozie mleko korzystnie wpływa na zdrowie. Co więcej, jego skład bardzo przypomina skład mleka ludzkiego.


Gdy jest regularnie spożywane przy anemii z niedoboru żelaza, pacjenci szybciej pozbywają się niedokrwistości. Dzieje się tak, ponieważ mleko kozie nasila wykorzystanie żelaza oraz regenerację hemoglobiny. Oznacza to, że minimalizuje ono niekorzystne interakcje wapń-żelazo (w zwykłych okolicznościach wapń zmniejsza absorpcję żelaza). Hiszpanie ustalili też, że zabezpiecza stabilność DNA, nawet w przypadkach przeciążenia organizmu żelazem w trakcie leczenia anemii (jony żelaza mogą bowiem katalizować powstawanie wolnych rodników).

Producenci upraw GMO kłamią

Producenci genetycznie modyfikowanej żywności świadomie kłamią. Twierdzą bowiem, że zawarte w niej toksyny, które pełnią rolę pestycydów, mają rozkładać się w przewodzie pokarmowym i „znikać” z naszego organizmu. Jednak z badań krwi ciężarnych kobiet wynika, że tak się nie dzieje – informuje „The Daily Mail”.

Składnik grzyba w 100% hamuje rozwój guza

Polisacharopeptyd (ang. polysaccharopeptide, PSP), wyekstrahowany z używanej w medycynie azjatyckiej hubki różnobarwnej (Trametes versicolor), okazał się podczas wczesnych testów na myszach 100-procentowo skuteczny w hamowaniu rozwoju guzów prostaty.


Zespół pracujący pod przewodnictwem doktora Patricka Linga z Queensland University of Technology (QUT) ustalił, że u gryzoni PSP obiera na cel komórki macierzyste raka gruczołu krokowego i hamuje formowanie guza. Wyniki badań opublikowano w piśmie PLoS ONE.

Potwierdzony związek szczepionek z autyzmem

Dr Andrew Wakenfield oczyszczany z zarzutów i oszczerstw przez ujawniane dokumenty oraz badania.
Wakenfield w swoich licznych pracach wskazywał na związek między szczepionką MMR (trójskładnikowa szczepionka przeciw odrze, śwince i różyczce) a autyzmem. Twierdzi, że szczepionka ta jest wyjątkowo szkodliwa i możliwe, że przyczynia się do rozwoju autyzmu. Wszystko zaczęło się – przynajmniej dla szerszej publiki – 28 lutego 1998 roku, kiedy Lancet opublikował pracę dra Andrew Wakenfielda, w której badacze donosili o związku pomiędzy szczepionką MMR, syndromem cieknącego jelita oraz autyzmem.

Jedzenie ziemi korzystne dla żołądka

Na całym świecie wiele osób wykazuje skłonności do geofagii, czyli zjadania gleby. W najnowszym numerze „The Quarterly Review of Biology” opisano szeroko zakrojoną analizę badań na ten temat, która wskazuje, że takie zachowanie jest korzystne dla zdrowia.
Z badań wynika bowiem, że geofagia chroni żołądek człowieka przez toksynami, pasożytami i patogenami.
Pierwsze pisemne świadectwo dotyczące ludzkiej geofagii pozostawił nam Hipokrates